Quid esperanza

Stéphane Manzone
Documentary
14' 40"
2005

Synopsis

Traveling between Spain, Portugal and Sicily rocked by the music of Juan De La Cruz’s in his “Mystic Night”, this three parts documentary strives to bring to light the occult part of mystery embedded in the Catholic Cult in Mediterranean Countries.

Director's biography

STEPHANE MANZONE was born in 1970 in Monaco. He lives and works in Brussels since 1994. From the literature, it passes in 1998, after writing for TV and film, to make short films. Since then, he divides his time between writing, film and experimental video.

Filmography

2005 « No Futur », 90’, fiction

2005 « Mediterra », 90’ documentaire, (in production) A.J.C!

2005 « Quid Esperanza ? », 35mm, 15’, A. J. C!

2004 « Le devenir animal d'Anna Manzone », 3', diFFéré

2004 « Le Voeu d’Eternité », 35mm, 18’, dUb production

2001 « Le devenir animal d'Isabelle Bachmann », 3’, dUb production

1998 « Des Routes », 35mm, 15’, co-real E. Rabinovitch, Kaos Films

Diffusions

  • Dokma Festival, Maribor, Slovénie, 2005
  • Festival du cinéma indépendant, Barcelone, Espagne, 2005
  • Média 10/10, Festival du court métrage de Namur, Belgique, 2005
  • Festival international du film, Amiens, France, 2005
  • Festival for documentary and animated films, Leipzig, Allemagne 2005
  • Festival Argos, Bruxelles, Belgique, 2005
  • MECAL, Barcelone, Espagne, 2005
  • Agon festival, Athènes, Grèce, 2006
  • Vidéoformes, Clermont-Ferrand, France, 2006
  • Internationale Kurzfilmtage Oberhausen, Allemagne, 2006
  • Bianco film festival, Perugia, Italie, 2006
  • Montecatini, Mostra Internazionale del Cortometraggio, Italie, juillet 2006 (jury special award)
  • Sole o luna doc fest, Rome, Italie, octobre 2006
  • Belo horizonte, forumdoc, documentary & ethnographic film festival, Brésil, novembre 2006
  • Kurzfilmwoche, Regensburg, Allemagne, novembre 2006
  • Kasseler Dokumentarfilm- und Videofest, Allemagne, novembre 2006
  • Projection au Théâtre Mercelis, dans le cadre des mardis de la SCAM, Bruxelles, Belgique, 2006
  • Projection au Centre culturel Jacques Franck, Bruxelles, 2006 - Documenta, Madrid, Espagne, mai 2007
  • Festival 5 sur 5, La Louvière, belgique, octobre 2009
Quid esperanza
Réalisateur nom Manzone
Réalisateur prénom Stéphane
In progress No
Genre Documentaire
Durée minutes 14
Durée secondes 40
Process Color
Aspect ratio 4:3
Sound format Stereo
Shooting format 16mm
Screening format 35mm
Beta sp Dvcam
Version Espagnol
Subtitles Français
Anglais
Screenplay Stéphane manzone
Film editing Stéphane manzone, elie rabinovitch, françois-louis mertens, sophie vercruysse
Sound mixing David minjauw et frédéric scalliet
Sound recording David minjauw
Synopsis fr Entre l’espagne, le portugal et la sicile, sur les textes tirés de « la nuit mystique » de jean de la croix, ce triptyque documentaire tente de mettre en lumière la part de doute, occulte, que sous-tend la religion catholique en méditerranée.
Synopsis en
traveling between spain, portugal and sicily rocked by the music of juan de la cruz’s in his “mystic night”, this three parts documentary strives to bring to light the occult part of mystery embedded in the catholic cult in mediterranean countries.
Biographie du réalisateur Stephane manzone est né en 1970 à monaco. il vit et travaille à bruxelles depuis 1994. issu de la littérature, il passe en 1998, après avoir écrit pour la tv et le cinéma, à la réalisation de courts métrages. depuis, il partage son temps entre l’écriture, le cinéma et la vidéo expérimentale.
Director’s biography
stephane manzone was born in 1970 in monaco. he lives and works in brussels since 1994. from the literature, it passes in 1998, after writing for tv and film, to make short films. since then, he divides his time between writing, film and experimental video.
Filmographie

2005 « no futur », 90’, fiction (en écriture)

2005 « mediterra », 90’ documentaire, (en production) a.j.c!

2005 « quid esperanza ? », 35mm, 15’, a. j. c!

2004 « le devenir animal d'anna manzone », 3', différé

2004 « le voeu d’eternité », 35mm, 18’, dub production

2001 « le devenir animal d'isabelle bachmann », 3’, dub production

1998 « des routes », 35mm, 15’, co-real e. rabinovitch, kaos films

Screenings
  • dokma festival, maribor, slovénie, 2005
  • festival du cinéma indépendant, barcelone, espagne, 2005
  • média 10/10, festival du court métrage de namur, belgique, 2005
  • festival international du film, amiens, france, 2005
  • festival for documentary and animated films, leipzig, allemagne 2005
  • festival argos, bruxelles, belgique, 2005
  • mecal, barcelone, espagne, 2005
  • agon festival, athènes, grèce, 2006
  • vidéoformes, clermont-ferrand, france, 2006
  • internationale kurzfilmtage oberhausen, allemagne, 2006
  • bianco film festival, perugia, italie, 2006
  • montecatini, mostra internazionale del cortometraggio, italie, juillet 2006 (jury special award)
  • sole o luna doc fest, rome, italie, octobre 2006
  • belo horizonte, forumdoc, documentary & ethnographic film festival, brésil, novembre 2006
  • kurzfilmwoche, regensburg, allemagne, novembre 2006
  • kasseler dokumentarfilm- und videofest, allemagne, novembre 2006
  • projection au théâtre mercelis, dans le cadre des mardis de la scam, bruxelles, belgique, 2006
  • projection au centre culturel jacques franck, bruxelles, 2006 - documenta, madrid, espagne, mai 2007
  • festival 5 sur 5, la louvière, belgique, octobre 2009
Filmography

2005 « no futur », 90’, fiction

2005 « mediterra », 90’ documentaire, (in production) a.j.c!

2005 « quid esperanza ? », 35mm, 15’, a. j. c!

2004 « le devenir animal d'anna manzone », 3', différé

2004 « le voeu d’eternité », 35mm, 18’, dub production

2001 « le devenir animal d'isabelle bachmann », 3’, dub production

1998 « des routes », 35mm, 15’, co-real e. rabinovitch, kaos films

Executive producer Jean-frédéric de hasque & valérie berteau
Production Ajc!
Code vimeo fr 19283376
Production AJC! 2005